Skuldsanering - Kan man bli fri från sina skulder?

Att hamna i en situation där man är överväldigad av skulder kan vara riktigt förlamande. I Sverige finns det dock en lösning för de som befinner sig i svåra ekonomiska trångmål: skuldsanering. Skuldsanering kan ge en möjlighet till en ny start genom att helt eller delvis befria en person från sina skulder.

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering är en process där du som är svårt skuldsatt kan få dina skulder reducerade eller avskrivna. Detta innebär att du får leva på existensminimum under några år medan du betalar av så mycket som möjligt av sina skulder. När den bestämda tidsperioden är över skrivs eventuella kvarvarande skulder av, och du blir skuldfri. Detta är en process som kräver att du verkligen försöker betala av dina skulder under den överenskomna perioden och lever under strikta ekonomiska förhållanden. Skuldsanering ska inte blandas ihop med saneringslån, eftersom skuldsanering inte är ett lån, utan något som du ansöker om hos Kronofogden. De bedömer ansökningar från privatpersoner och företag som har svårt att betala sina skulder.

Det finns även något som kallas för "Förenklad skuldsanering" för personer som är 65 år eller äldre och har haft skulder under lång tid.

Krav för att bli beviljad skuldsanering

  • Skuldsättning: Du måste vara så svårt skuldsatt att du inte kan betala dina skulder inom en överskådlig framtid.

  • Hemvist: Du måste vara folkbokförd i Sverige.

  • Rimlighet: Skuldsaneringen ska vara rimlig med hänsyn till dina ekonomiska och personliga förhållanden. Kronofogden gör en helhetsbedömning av situationen.

Hur går skuldsanering till?

1. Ansökan

För att inleda en skuldsanering måste du ansöka hos Kronofogden. Ansökan kan göras digitalt eller via papper. Det är viktigt att ansökan är komplett och att alla skulder och inkomster redovisas korrekt.

2. Prövning

Kronofogden gör en prövning av ansökan för att se om du uppfyller kriterierna för skuldsanering. Detta innebär bland annat att de bedömer om du är så allvarligt skuldsatt att du inte kan betala dina skulder inom överskådlig framtid.

3. Beslut

Om Kronofogden bedömer att du uppfyller kraven för skuldsanering, då fattar de ett beslut om att inleda skuldsanering. I detta beslut framgår hur mycket du ska betala varje månad och under hur lång tid.

4. Betalningsplan

Under skuldsaneringsperioden betalar du enligt en fastställd betalningsplan. Det är viktigt att följa denna plan noggrant, eftersom missade betalningar kan leda till att skuldsaneringen avbryts.

5. Slutförande

Efter att skuldsaneringsperioden är avslutad och du har fullföljt betalningsplanen, då avskrivs resterande skulder. Nu är du skuldfri!

Kan skuldsanering befria en från alla skulder?

Ja, det är möjligt att bli helt skuldfri genom skuldsanering. Det förutsätter dock att du följer betalningsplanen och de villkor som Kronofogden fastställer. Skuldsaneringen innebär stora uppoffringar och kräver att du lever på en mycket begränsad budget under hela perioden.

Konsolideringslån som alternativ

För vissa kan ett konsolideringslån vara ett alternativ till skuldsanering. Ett konsolideringslån innebär att du tar ett nytt lån för att betala av flera mindre skulder. Detta kan göra det lättare att hantera skulderna genom att du bara har en månadsbetalning istället för flera. Dock kräver detta att du har en tillräckligt god kreditvärdighet för att få ett sådant lån, vilket inte alltid är fallet för de som är aktuella för skuldsanering. Ett annat alternativ är att samla ihop alla dina små skulder till en enda skuld.

 Sammanfattning

Skuldsanering kan vara en livlina för de som befinner sig i en hopplös skuldsituation. Genom att följa en sträng betalningsplan under en viss tid kan du bli skuldfri och få en chans till en ekonomisk nystart. Det är en krävande process som kräver disciplin och noggrannhet. För de som inte kvalificerar sig för skuldsanering kan ett konsolideringslån vara ett alternativ, förutsatt att du har möjlighet att få ett sådant lån.

Bank Norwegian logo

Vid ett lån på 65 000 kr till 13,99 % rörlig årsränta (eff. ränta på 15,88 %) upplagt på 5 år. Totalt att återbetala 91 866 kr inkl. avgifter. (1 531 kr/mån.). Max. eff. ränta: 29.27 %.