Hur skuldkonsolidering påverkar din kreditvärdighet

Att hantera skulder kan vara en utmaning, och många överväger skuldkonsolidering som en lösning för att få kontroll över sin ekonomi. Skuldkonsolidering innebär att man kombinerar flera skulder till en enda skuld, ofta med lägre ränta och en längre återbetalningstid. Men hur påverkar detta din kreditvärdighet? Här är en utförlig genomgång av de viktigaste faktorerna.

Vad är skuldkonsolidering?

Skuldkonsolidering är en form av finansiell skuldfinansiering där man tar ett nytt lån för att betala av flera mindre lån. Denna metod kan användas för att förenkla återbetalningsprocessen och minska den totala räntekostnaden. Se det som att städa upp bland högen av skulder. I stället för att ha många små lån med olika räntor och återbetalningstider att tänka på, så behöver du bara fokusera på ett enda större lån. Vanligtvis används det för att betala av kreditkortsskulder, snabblån och sms-lån.

Effekter på kreditvärdigheten

Kreditvärdighet är något som vi alla har, vilket kan jämföras med ett sorts betyg som banker och andra långivare kontrollerar innan de bestämmer sig för om de ska godkänna din ansökan om ett lån eller inte. Varje gång du ansöker om ett lån kan det ha en påverkan på din kreditvärdighet.

Positiva effekter på lång sikt

  • Minskad kreditutnyttjandegrad: En av de största fördelarna med skuldkonsolidering är att det kan minska din kreditutnyttjandegrad, vilket är förhållandet mellan din totala skuld och din totala tillgängliga kredit. Genom att betala av kreditkort och andra lån med ett konsolideringslån, kan du förbättra denna kvot, vilket har en positiv inverkan på din kreditpoäng.

  • Enklare betalningar: Att sanera bland skulderna och ha en enda månatlig betalning istället för flera kan göra det enklare att hålla koll på betalningar och undvika förseningar och påminnelser, vilket i sin tur skyddar din kreditvärdighet.

  • Lägre ränta: Om du får en lägre ränta på ditt konsolideringslån jämfört med dina tidigare skulder, kan du minska den totala kostnaden för din skuld. Detta kan frigöra pengar som kan användas för att betala av skulden snabbare, vilket också kan förbättra din kreditvärdighet.

Negativa effekter att beakta

  • Kreditutredning: När du ansöker om ett konsolideringslån, då kommer långivaren att utföra en kreditkontroll. Detta resulterar i en så kallad "hård förfrågan" på din kreditrapport, vilket kan sänka din kreditpoäng tillfälligt. 

  • Ny kredit: Att ta ett nytt lån kan innebära att du öppnar ett nytt kreditkonto. Detta kan initialt påverka din kreditpoäng negativt, särskilt om din kredithistorik är kort eller om du nyligen har öppnat flera nya konton.

  • Risk för ytterligare skuldsättning: Efter skuldkonsolidering kan det vara frestande att använda den nyligen frigjorda kreditgränsen på dina kreditkort, vilket kan leda till ytterligare skuldsättning. Detta skadar din kreditvärdighet allvarligt om det inte hanteras ansvarsfullt.

Hur du undviker negativ effekt på kreditvärdigheten

1. Gör en noggrann budget

Innan du konsoliderar dina skulder, gör en detaljerad budget för att säkerställa att du kan hantera den nya månatliga betalningen.

2. Undvik nya skulder

Efter konsolidering, undvik att ta på dig nya skulder tills du har betalat av konsolideringslånet. Detta hjälper till att förbättra din kreditvärdighet över tid.

3. Övervaka din kreditrapport

Håll ett öga på din kreditrapport för att säkerställa att alla dina betalningar har rapporteras korrekt och att det inte finns några felaktigheter.

Slutligen

Skuldkonsolidering kan vara ett effektivt verktyg för att hantera skulder och förbättra din kreditvärdighet, men det kräver disciplin och ansvarsfull hantering. Genom att förstå hur skuldkonsolidering påverkar din kreditvärdighet och genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan du använda denna strategi för att uppnå ekonomisk stabilitet och förbättra din övergripande kreditvärdighet.

Likvidum logo

Vid ett lån på 100 000 kr till 8,95 % rörlig årsränta (eff. ränta på 9,43 %) upplagt på 12 år. Totalt att återbetala 163 966 kr inkl. avgifter. (1 135 kr/mån.). Max. eff. ränta: 31.45 %.